Groep inwoners wil Haaksbergen duurzamer maken: ‘Niet wachten’

14 oktober 2019

HAAKSBERGEN –  Niet wachten, maar doen. Met dat idee in het achterhoofd heeft een groep milieubewuste inwoners en ondernemers een coöperatie opgericht, met als doel Haaksbergen te verduurzamen.

De gemeente wil in 2050 graag energieneutraal zijn. Peter Bos en Cor Kraak steunen dat streven. En wat hen betreft, is dat niet de taak van ambtenaren, maar van burgers en bedrijven zelf. En dat is geen stoere praat, maar iets waar zij zelf al lange tijd druk mee zijn.

Bos heeft bijvoorbeeld zijn voormalige bedrijf Texperium (voorheen Frankenhuis) sterk verduurzaamd. Zijn idee is wat hij daarbij heeft opgestoken, kan anderen ook vooruit helpen. Die kennisuitwisseling is een belangrijk doel van de coöperatie.

Belangstelling
Belangstelling is er in overvloed. Toen Bos in 2017 een avond belegde voor ondernemers die duurzamer aan de slag wilden, kwam hij stoelen tekort. Meldden zich eerst nog 17 ondernemers aan, al snel groeide dat naar 24 en uiteindelijk kwamen er 56.

Inmiddels draait er een werkgroep die zich richt op het uitwisselen van kennis en ervaring. En dat betreft niet alleen omschakelen naar duurzame energie door middel van zonnepanelen of verwarming met warmtepompen. Het gaat ook om minder afval produceren, schoner werken en restmateriaal hergebruiken.

Breed gedeeld
De wens om duurzamer te produceren en te leven, wordt breed gedeeld. Dat geldt ook voor alle verwarring over welke maatregelen nou werken en wat voor wie de beste keuze is. Zo’n warmtepomp die een woning verwarmt door warmte uit grondwater te onttrekken, blijkt een ware energievreter. En voor welke radiatoren is zo’n ding nou eigenlijk geschikt?

Die kennis is er bij de coöperatie ook nog maar deels. „Niet iedereen hoeft het wiel uit te vinden”, zegt Kraal over de werkwijze. Er zijn drie werkgroepen waar de veertien deelnemers mee aan de slag gaan. Zij zoeken elk op hun terrein uit wat gunstig is en wat het beste werkt. Niet iedereen hoeft het wiel uit te vinden

Investeringen
Zo zijn er de financiën: wat kost het en onder welke omstandigheden is de investering in hoeveel jaren terug verdiend? En ook techniek: welke systemen zijn er en wat is wanneer goed toe te passen? En communicatie. Deze groep lijkt inmiddels flink actief. Overal in Haaksbergen is de aankondiging te zien  voor de officiële oprichtingsavond op donderdag 17 oktober. Dan wordt ook de website gelanceerd: sterinsamenduurzaam.nl

Die avond, Greun Veur Mekaar genoemd, spreekt Bram Tankink, oud-profwielrenner en oud-Haaksbergenaar, over duurzaamheid en energie, de branche waarin hij tegenwoordig werkzaam is. Ook spreken verschillende ondernemers over hun duurzame aanpak. Verder laat Allô Jannaô het licht schijnen over het onderwerp, uiteraard met een flinke knipoog.

Bron: Tubantia

Delen via: